Ann W. Mogelijk gemaakt door Blogger.
RSS

Zo draag ik zorg voor mijn lichaam (en geest)

Wist je dat geluk een spier is die je kan trainen? Toen ik de opdracht van Oon las, viel me vooral de vraag op hoe je de balans tussen lichaam en geest bewaart. Want balans, dat is iets waar ik al lange tijd naar op zoek ben. 

Originele foto: www.paleomadesimple.nl

Enkele jaren geleden las ik 'Geluk, The World Book of Happiness' waarin wetenschappers, dokters, filosofen, ... hun visie op geluk delen. Eén bladzijde heb ik gekopieerd en in mijn nachtkastje bewaard. Op deze pagina vertelde een Britse psycholoog Miriam Akhtar hoe iedereen voor zijn eigen geluk kan zorgen door zich te focussen op die activiteiten die hen gelukkig maken. Des te vaker je die dingen doet, des te gelukkiger zal je worden.

Intussen heb ik al een hele weg afgelegd. Ik heb geleerd wat ik nodig heb om gelukkig te zijn.  Ik weet dus in principe welke activiteiten ik voorop moet stellen om een tevreden mens te zijn. Toch durf ik het al eens vergeten. Ken je dat? Weten wat belangrijk is om je goed te voelen (ik denk aan gezond eten, veel bewegen, ...) en toch weer zo snel in 'slechte gewoonten' vervallen.

Daarom leek het me een goed idee om 'mijn geboden' ofwel de dingen die ik (op dit moment in mijn leven) nodig heb om me goed in mijn vel te voelen op een rijtje te zetten. Een lijstje om af te drukken en op mijn ijskast te hangen.

1. Kook zo veel mogelijk zelf. Zo weet je wat je eet én eet je gezonder.
Bovendien heeft het iets heel natuurlijk om voor je eigen voedsel te zorgen.

2. Eet voldoende groenten en fruit. 
Groenten is niet echt een probleem. Ik hou van slaatjes en soep. Maar fruit, dat eet ik echt zo tegen mijn zin! Gelukkig helpt het om een peuter in huis te hebben, een fruitmoment te houden en een mama te moeten zijn die het goede voorbeeld geeft.

3. Drink veel water (en weinig frisdrank)
Mijn grootste verleider is cola. Een lekker koud glas Coca Cola. Mmmm.

4. Ga wandelen.
Dat is mijn lichaamsbeweging sinds de komst van de kleine man. Ik heb gemerkt dat ik me daarna beter voel en meer energie heb. Wat niet gek is, want na een wandeling komen er endorfines vrij die effectief zorgen voor een beter gevoel. Wanneer ik wandel denk ik eerst na, dan heb ik de beste ideeën voor een verhaal of voor mijn blog en uiteindelijk komt de stilte. Rust.

5. Doe elke ochtend je zonnegroet.
Het is een stiekeme droom om ooit op reis voor de tent als een echte hippie mijn zonnegroet te doen. Hihi.

6. Lees geen roddel-, mode of lifestyletijdschriften.
C. o. m. p. l. e. t. e. tijdverspilling. Vroeger las ik al wel eens de Flair en later ook Libelle. Tot ik me realiseerde dat ik veel liever mijn eigen ding doe dan in een boekje te lezen hoe ik mijn haar zou moeten doen, welke kledij ik zou moeten dragen en hoe mijn huis er zou moeten uitzien. Als ik het lees, houd ik er toch onbewust rekening mee. Ik kan het dus beter gewoonweg niet lezen.

7. Knuffel elke dag minstens tien minuten met je zoontje.
Soms durf ik het al eens vergeten: een moment nemen om samen met mijn zoontje in de zetel te zitten. Er gaat niets boven zijn kleine armpjes om me heen geslagen te voelen en nog eens aan zijn heerlijke haartjes te ruiken.

8. Neem niet te pas en te onpas medicatie.
Tijdens mijn zwangerschap heb ik gemerkt hoe snel ik eigenlijk naar medicatie grijp terwijl het ook best zonder gaat. Bovendien heb ik het gevoel dat te veel medicatie nemen eerder schadelijk is dan helend voor mijn lichaam. 

9. Verspil zo weinig mogelijk.
Het is al even geleden dat ik de voedselverspilling in ons huis trachtte te stoppen maar ik blijf er nog steeds extra aandachtig voor. Ook voor verspillen in het algemeen. Zo zorg ik niet alleen voor mezelf maar ook voor onze aardbol.

10. Zit niet te veel op sociale media.
Ik probeer maximum twee keer per week op Facebook te gaan. Sociale media zijn een grote tijdrover en echt beter voel ik me na een Facebooksessie niet.

11. Neem elke maand een dag voor jezelf en een dag voor je man.
Zo onderhoud ik de relatie met mezelf en met de wederhelft.

12. Je hobby's zijn belangrijk, maar je gezin nog belangrijker.
Een herinnering om me niet in het schrijven, bloggen of therapie geven te verliezen (want stiekem ben ik best ambitieus) en op tijd prioriteiten te stellen.
In the end, they are all that matter.

Als ik me aan deze twaalf geboden houd, voel ik me beter in mijn vel. Dan ben ik in balans. Of toch bijna :-)


Hoe dragen jullie zorg voor je lichaam (en geest)?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 reacties:

Literasa zei

De zonnegroet werkt een beetje op de lachspieren, maar voor de rest heb je hier wel essentiële dingen opgelijst :-)

Lunatiek zei

Mooie geboden :) Wandelen is ook iets wat ik veel meer doe sinds Giel er is.

Sopdet Si zei

Mooi geboden. Ik maak ook regelmatig zo'n lijstje, is een mooie trigger. Vooral wanneer ik mijn energie voel zakken neem ik die er bij en put ik er nieuwe energie uit.

Anoniem zei

Goede tips! Balans is inderdaad nodig, zowel voor het lichaam als de geest :)

Unknown zei

Ik heb hetzelfde probleem met fruit, dat eet ik ook tegen mijn zin... Gelukkig inderdaad van de peuter, ik eet dan al eens een appeltje mee... Gelukkig lust ik geen cola :)

Ann W. zei

Ja Tamara, gaan wandelen met de kids is een klassiekertje he. Zo hebben ze wat frisse lucht en is er weer een half uur of uurtje voorbij. Als ik de hele dag met peuter moet binnen zitten, word ik gek :)

Anoniem zei

Daar zitten een paar interessante geboden tussen! Mijn yogadagen zijn voorbij - te lui - maar een zonnegroetje moet er misschien nog wel afkunnen. Ook fijn hoe je erop wijst hoe belangrijk het is om dingen te doen die je fijn vindt. Daar ga ik eens wat meer op letten!

Ann W. zei

Heel herkenbaar! Als ik mijn energie voel zakken, weet ik dat ik weer extra op de punten van mijn lijstje moet letten. Meestal ben ik er dan weer enkele aan het verwaarlozen...

Ann W. zei

Ik wou ook dat ik geen cola lustte! En chocolade, chips, koekjes...
Ja, de kleine man eet ook niet zo graag fruit. De appel valt niet ver van de boom :-)

Ann W. zei

Fijn om te horen resaarcle!
En weet je al welke dingen jij zoal fijn vindt/nodig hebt om gelukkig te zijn? Veel succes ermee!
Fijn ook dat je op mijn blog bent komen kijken. Dat is het fijne van boostyourpositivity, nog wat nieuwe blogs leren kennen :-)

Sabrina zei

Ik zat hier bevestigend te knikken bij het lezen van je geboden :-)

Anoniem zei

Veel bewondering hier voor hoe goed jij je prioriteiten op een rijtje hebt! Dit lijstje zou iedereen boven zijn nachtkastje moeten hangen...

Voor je weerzin tegen fruit, heb ik misschien wel een kleine tip. Ik eet namelijk ook niet graag fruit uit het vuistje. Maar wat heel lekker is, is banaan gecombineerd met gelijk wel ander soort fruit pureren en opeten met een beetje yoghurt. Mmmm...

Fijn weekend Ann!

Ann W. zei

Die tip heb ik nog nooit gehoord. Dat ga ik eens proberen. Dankjewel Sunny! En jij ook een erg fijn weekend!

Een reactie posten