Ann W. Mogelijk gemaakt door Blogger.
RSS

Sweet 29

"Schrijf een brief naar je 16-jarige zelf," dat was de eerste opdracht van het #boostyourpositivity project dat Danone deze maand in samenwerking met enkele bekende blogsters organiseert. In februari krijgt elke week een positief thema toegewezen waarmee alle Vlaamse bloggers aan de slag kunnen. "Inner & self" was het topic van de afgelopen week. Werken aan de relatie met jezelf, daar kan ik geen nee tegen zeggen. Dus besloot ik mij in te schrijven en de eerste opgave een kans te geven. Fuck (vergeef me het taalgebruik), wat kan ik allemaal zeggen tegen de 16-jarige Ann? Veel te veel eigenlijk.

Zoals zovelen was ik niet bepaald het toppunt van zelfvertrouwen. Het liefst kroop ik weg in een hoekje zodat niemand mij zou zien. Tegelijk wou ik dat de hele wereld mij zag. Tegenstrijdigheden vormden de rode draad van mijn puberteit. Daarnaast stond het woord onzekerheid in grote drukletters op mijn hoofd geschreven en erg veel vrienden had ik niet. Toch verlangde ik maar naar een ding. Nee, drie eigenlijk. (Ja, veeleisend ben ik ook altijd geweest.) Zelfvertrouwen, goede vrienden en een nog beter lief. Ik ben nu 13 jaar ouder, maar om eerlijk te zijn voelt die 16-jarige Ann soms nog heel dichtbij. 


Dit is ze dan, de 16-jarige Ann

Ann, lieve vriendin,

Je kent me niet, maar we lijken heel erg op elkaar. Ik ben het stukje van jezelf dat 13 jaar ouder is. In al die jaren heb je toch een aantal zaken bijgeleerd. (Gelukkig maar.) Als ik je een raad mag geven: heb geduld. Je leven lijkt nu niet zo geweldig (understatement) en ik weet dat je stiekem diep in de put zit. Geloof me, er is beterschap op komst. Binnen een dik jaar zal je leven drastisch veranderen. Je voelt dat je huidige vrienden niet meer bij je passen, maar je laat je tegenhouden door de angst voor verandering. Waag de sprong. Ga op zoek naar nieuwe vriendschappen. Of beter nog, stel jezelf open en zij zullen de weg naar jou vinden. Vrienden die zelfs binnen 13 jaar nog belangrijk voor jou zullen zijn.

Niet veel later zal je de liefde van je leven tegenkomen. Ik weet dat je vaak eenzaam bent en droomt van iemand om je hart aan te geven. Ook al zit je momenteel in een relatie, je voelt dat er meer moet zijn. Vertrouw je gevoel. Je huidige relatie zal ten einde komen om plaats te maken voor "the real deal". Geniet ervan, want die eerste maanden worden gewoon heerlijk intens. 

Binnen een jaar of twee zal je op zoek gaan naar hulp. Je zal een gids vinden met wie je de weg naar geluk zal ontdekken. En meisje, binnen 13 jaar ben je echt zo gelukkig. Je hebt een lieve man (meestal), een schattige baby (behalve 's nachts) en dierbare vrienden en familie. Is je leven binnen 13 jaar perfect? Nee, dat niet. Je blijft een zoeker, maar dat zal je misschien altijd een beetje zijn. Vooral het stukje "carrière" is nog niet zo duidelijk. Momenteel ben je thuismama, een erg dankbare job. Intussen deel je ook je verhalen op je eigen blog en ga je een keer per week jongeren helpen op Tejo. Daar geef je gratis therapie. In plaats van zelf hulp te zoeken, help jij nu anderen. Je mag trots zijn op jezelf!

Tot slot nog een paar dingen die ik je graag zou willen meegeven:
 1. Probeer te relativeren. Ja, dat is veel gevraagd van een 16-jarig meisje. Al die gevoelens zijn nu zo intens dat je hoofd er bijna van ontploft. Je weet vaak geen blijf met jezelf en denkt dat het nooit zal beteren. Maar geloof me: "This too shall pass."
 2. Je bent mooi. Je vindt een man die jou dat bijna elke dag zal zeggen, maar misschien nog belangrijker, binnen 13 jaar kan je al eens in de spiegel kijken en blij zijn met de vrouw die naar jou terug lacht. 
 3. Je mag er zijn. Je hebt het recht om gezien te worden. Eis je plekje gerust op.
 4. Je bent een leuk en grappig persoon. Niet zelden zullen mensen lachen om je humor en genieten van jouw gezelschap. 
 5. Je bent de moeite waard. We weten allebei dat het vertrek van jouw papa littekens heeft nagelaten, maar vertrouw me als ik zeg dat dat geen weergave is van jou als persoon. Wat er juist speelde, zullen we nooit weten, maar je zal geloven dat het niet jouw schuld was. Ooit zal je niet treuren om het gemis, maar dankbaar zijn voor de mensen die wel in je leven (geweest) zijn.
 6. Tot slot, always wear sunscreen.

Dikke knuffel en veel liefde,

Ann


P.S.: Mijn man vond deze brief niet zo positief. "Was de opdracht niet boost your positivity? Je hebt het de hele tijd over hoe ellendig je toen was. Plus, je komt zo belerend over. Alsof je de vroegere Ann de hele tijd wil overtuigen." Ja schatje, dat klopt, maar dat is nu eenmaal ook zo. Ik voelde me 13 jaar geleden een hoopje ellende en had het gevoel dat dit altijd zo zou zijn. Bovendien ken ik mezelf: koppig en eigenwijs. Als er ineens iemand van 29, die verdacht veel op mij leek, kwam verkondigen dat alles gaat komen, zou ik eens demonstratief met mijn ogen draaien en denken: "Yeah right". 

Voor mij voelt deze brief wel goed aan. Het was als een intiem momentje met een erg oude vriendin die voor het eerst sinds lange tijd open stond voor alles wat ik tegen haar te zeggen had. En mijn 16-jarige zelf, die voelde zich getroost en geliefd. Self love, lief zijn voor jezelf, jezelf graag zien. Is dat dan niet de ultieme boost voor je positiviteit?

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

2 reacties:

Anoniem zei

ik vind het best wel een positieve brief. Had je 16-jarige zelf geweten dat het zoveel beter zou worden, dan had dat haar zelfvertrouwen zeker deugd gedaan.

Ann W. zei

Helemaal mee eens trijnewijn! :-)

Een reactie posten