Met
de naderende feestdagen begint naast de kerststemming ook mijn
schuldgevoel aan te dikken.
Ik weet dat ik weer met een ronde buik in de zetel zal ploffen na het
zoveelste familiediner terwijl ik eigenlijk een hekel heb aan
overdaad. Even erg vind ik dat ik wekelijks eten in de vuilbak of
GFT-container werp. Soms gewoon omdat ik iets niets lust of weeral
eens te veel heb gemaakt van een gerecht. Na twee dagen restjes eten,
ben ik het gerecht meer dan beu en blijft het staan tot het
onverantwoord zou zijn voor mijn gezondheid om er nog van te eten. En
dat terwijl ik ook verspilling haat. Niet zo goed bezig dus.
En ik ben niet de enige. In Vlaanderen wordt er 2 miljoen ton voedsel weggegooid, omgerekend is dit ongeveer 300kg per persoon op een jaar. Wereldwijd wordt er wel 1,3 miljard ton eten verspild, een derde van alle voedingsmiddelen. Er gaat 600 miljoen euro verloren aan de productie van dit niet geconsumeerde voedsel en de uitstoot tijdens het productieproces is gelijk aan 3,3 miljard ton koolstofdioxide. Een ware ramp voor het milieu. Dit allemaal terwijl 870 miljoen mensen op deze aardbol honger lijden. Daartegenover staat dat we al gauw 50kg voedsel per persoon zouden kunnen besparen als we bewuster met eten zouden omgaan. Een kleine verandering in mentaliteit kan een groot verschil maken.
Het
wordt tijd om mijn steen bij te dragen. Gedreven door mijn
schuldgevoelens besluit ik mezelf (en mijn man) een uitdaging op te
leggen. Ik
zou graag zes weken geen eten willen weggooien. Dus
geen restjes die in de ijskast blijven liggen tot ik ze wegdoe, geen
rot fruit of groenten die slecht geworden zijn, zelfs geen
broodkorstjes in het groenafval. Misschien dat ik op deze manier iets
aan mijn verspilgedrag kan veranderen, want dat is uiteindelijk toch
de bedoeling van een uitdaging: zorgen voor verandering op lange
termijn. Bovendien moest mijn moeder lachen toen ze op mijn blog las
dat ik ecologisch tracht te leven (dankuwel moeke). Hoog tijd om
mezelf te bewijzen.
En we
gaan op zoek
Ik
begin deze uitdaging met een
zoektocht naar tips die me weer dat stapje verder kunnen helpen. Niet
de voor de hand liggende zaken zoals het maken van restjessoep,
yoghurt die twee dagen na de houdbaarheidsdatum is mag je nog opeten,
overschotjes kan je invriezen (maar uiteindelijk blijven ze dan weer
in de vriezer liggen) en het is best om zo veel mogelijk restjes in de
koelkast te bewaren want dan blijven ze langer goed. Ja, duh, dat
doen we allemaal al. En toch belandt er nog voedsel in de
afvalbak.
Wel
lees ik ergens dat de
plaats van de voedingswaren in de koelkast
belangrijk is. Zet een restje vooraan, dan ga je er sneller naar
grijpen. In het oog, in het hart (of in dit geval, de mond). Logisch,
maar ik hield er geen rekening mee.
Waar
kan ik nog op letten? Vooral
winkelen kan efficiënter.
Een lijstje maken (doe ik al) en me er aan houden (doe ik meestal).
Blijkbaar is het ook geen goed idee om je door acties te laten
verleiden. Eén brocoli kopen, één gratis en de gratis brocoli
belandt een tijd later in het groenafval. Om me te helpen ga ik ook
een weekmenu opstellen voor ons en de baby. Deze maak ik met de inhoud
van mijn koelkast en onze diepvrieslijst voor mij. Heb ik wortelen,
een paprika en een courgette liggen? Dan is het misschien nog eens
tijd voor spaghettisaus. Nadien maak ik dan het boodschappenlijstje
op basis van onze weekmenu.
Over
onze diepvrieslijst gesproken. We hebben echt een lijst met alle
voedingswaren die in onze vriezer zitten. Nemen we er iets uit, dan
schrappen we dit. Gaat er iets in de vriezer, dan schrijven we het op. Dit bespaart je heel wat tijd op lange termijn (geen “Oh,
wat heb ik nu ook al weer in de vriezer zitten”-zoektochten), maar
het vergt wel discipline. “Ik schrijf het straks wel op,” is geen
optie. Dan vergeet je het toch. Maar soit. Ondanks onze lijst, blijft de vriezer een ware vergeetput. Restjes verdwijnen erin om nooit nog
gezien te worden. Een volgende voornemen is daarom: minstens
één item uit de vriezer op de weekmenu.
Ook
minder
kieskeurig zijn tijdens het winkelen
is belangrijk trouwens. Koop de groente met een vlekje of het stuk
vlees dat vandaag opgebruikt moet worden. Zo belandt het uiteindelijk
niet in de afvalcontainer van de supermarkt.
Wat
bij ons ook vaak wordt weggegooid, zijn restjes
brood.
Je kunt oud brood toosten, er wentelteefjes of croques van maken, je
kan het drogen voor de vogels of verkruimelen tot paneermeel, of er
je eigen croutons voor in de soep mee maken. Veel opties. Wegwerpen
is dus niet nodig.
Het
grootste werkpunt bij ons zal zijn om bewuster
te koken.
Ik kook vaak te veel en kan dan dagen restjes eten. Om porties beter
in te schatten vind ik hulp op de geweldige website van Het Voedingscentrum.
Hoeveel patatjes, rijst of pasta moet je per persoon maken? Op de groentewijzer
staat dan weer hoe groot de portie groenten moet zijn en dit voor 50
verschillende soorten. Na een uurtje surfen heb ik al heel wat
bijgeleerd en een paar handige tools op zak.
En we
zijn begonnen
Intussen
zijn we in ons nestje al volop aan de slag gegaan. Naast een bodempje
room is er nog niets in de vuilbak belandt. Al geef ik toe dat mijn
man soms een beetje als vuilbak dient (sorry schatje). Zal het zo
gemakkelijk blijven gaan? Waarschijnlijk niet. En lukt het om
bewuster te winkelen en koken? Want om eerlijk te zijn, zo veel
hebben we deze week nog niet zelf moeten koken of winkelen. (Dat is
het handige van een hele week gaan helpen met de verbouwingen in het
huis van je moeder. Je hebt een gratis babysit en gratis eten.) Wat
met al die goede voornemens? Ik houd jullie op de hoogte!
Bronnen:
Knack.be en Het Voedingscentrum
1 reacties:
Ik lees mee. Ben benieuwd naar je bevindingen over een paar weken. Waarschijnlijk kom je zelf tot nieuwe inzichten. Restjes vooraan in de koelkast zetten scheelt hier idd. En weekmenu: ik zet vier nieuwe maaltijden erop. De andere dagen zijn al voorzien voor restjes, iets uit de diepvries en een keer wezienwel.
Niet te veel kopen is wss ook een optie? Dan grijp je al makkelijker naar iets wat je nog hebt. .
Een reactie posten