Zes weken geen eten wegwerpen. Het klinkt eenvoudiger dan het is. Af en toe iets weggooien zit er blijkbaar goed ingebakken bij ons. Ondanks alle inzet en goede voornemens blijft er elke week een voedingsmiddel sneuvelen.
Onze koelkast: leger en overzichtelijker dan ooit |
Onlangs nog een beschimmelde ananas ontdekt die ik in de kelder had weggeborgen om binnen de acht dagen op te eten (want zo lang kan je een ananas in een koele ruimte bewaren volgens mijn bewaarwijzer). We waren hem niet vergeten, maar plots drong het tot ons door: die ananas hebben we bijna drie weken geleden van de Sint gekregen. Was dat niet pas vorige week?! (Er schort duidelijk iets met onze tijdsbeleving.)
Maar er is goed nieuws: we boeken vooruitgang. Er worden minder etenswaren verspild in ons huisje dan vroeger. Ik hoop dat we op het einde van de zes weken (nog een kleine twee weken te gaan) zelfs zonder enige voedselverspilling kunnen. We blijven er alvast voor gaan!
En wat is er al veranderd?
Vier weken geleden zijn we met een hoop goede voornemens begonnen en eigenlijk hebben mijn man en ik ons daar al mooi aan gehouden. We stellen een weekmenu op, eten minstens eenmaal per week iets uit de vriezer, verwerken restjes in onze menu, ... Ik merk dat we eveneens gerichter winkelen. We zijn strikt in het volgen van onze boodschappenlijst en extra's kopen we nog zelden. Voor het koken en bewaren van voedsel heb ik meermaals beroep gedaan op de bewaarwijzer. Van pasta en aardappelen wordt een afgemeten portie bereid en ik probeer rekening te houden met de houdbaarheid van producten (zo zou je restjes maar tot twee dagen na bereiding mogen eten). Naast koken op maat proberen we restjes te voorkomen door sneller in te vriezen. Zo bevries ik nu bijna standaard een portie soep als ik een pot heb gemaakt in plaats van af te wachten of het hele zootje zal opraken of niet.
Maar voor een groot deel is het vooral een mentaliteitsverandering. Ik eet niet meer gewoon waar ik zin in heb. Als er beleg in de koelkast staat, zullen we eerst het minst houdbare opeten. Ook ons brood is vaak niet vers van de bakker. Oud brood wordt geroosterd en pas als dat op is, mag er een vers brood uit de vriezer of van de winkel gehaald worden. Zo hebben we al weken geen broodrestjes meer. Ook ben ik stiekem geen grote liefhebber van eten uit de vriezer. Meestal vind ik dat niet zo vers smaken. Maar toch was ik trots toen we zelfs met kerstavond vriezerrestjes in onze kerstmenu verwerkt hadden.
Om op de hoogte te blijven en nog ideetjes op te doen, heb ik me aangesloten bij de facebookpagina van Hoezo 50 Kilo. Hier verschijnen geregeld weetjes of tips rond het bewaren van voedsel of het recupereren van restjes. Wist je dat appels en bananen de rijping van ander fruit versnellen? Je mag ze dus niet bij ander fruit leggen, tenzij je juist graag hebt dat het snel rijp is. En zo leer ik elke dag bij. (En achtervolg ik mijn man tot vervelens toe met weetjes.)
En dit is de tussenstand
Ondanks alle inzet, blijft er wel voedsel sneuvelen. Wat doen we dan nog verkeerd? Niets denk ik. We doen wat we kunnen, maar de grootste vijand is onze vergeetachtigheid. Denk aan de ananas die we maar acht dagen konden bewaren en nietsvermoedend drie weken later wilden opeten.
Toch heb ik niet het gevoel dat dit experiment aan het "falen" is. Om te beginnen is het gewoon leuk om ermee bezig te zijn. Ik ben ook elke keer trots als we iets uit de vriezer eten of restjes goed wisten te hergebruiken. Het voelt gewoon goed om voedsel niet zo maar weg te gooien. Ik voel me er een beter mens door. Als we echt luisteren naar onszelf en dat stemmetje in ons, weten we dat het verkeerd is om eten te verspillen. Als we dus willen zorgen voor een leefbare toekomst, wordt het tijd om meer naar dat stemmetje te luisteren.
2 reacties:
Wij bewaren restjes makkelijk langer dan twee dagen :-). Ik ga af op geur en kleur. Als het nog kan, eten we het nog.
Maar t is soms wel een gok. Je denk "dit kan morgen ook nog" en eet dan vandaag iets waar je meer zin in hebt en dan is het de volgende dag toch ineens slecht... .
En we hebben een apart schap in de koelkast voor restjes, valt meer op dan :-).
Goed bezig zeg! Met brood zouden we ook nog iets moeten bedenken. Vooral de eindjes. Die worden door niemand echt belieft hier.
Ja Barbara, bij ons blijven restjes ook makkelijk langer dan twee dagen liggen hoor :) Ik vind het niet haalbaar om dat zo snel op te eten.
Wij hebben eigenlijk voor elk soort voedingsmiddelen een schap in de koelkast: broodbeleg/vlees en restjes/groenten en fruit/en onderaan staat meestal een potje met soep :)
De eindjes... Mss zelf croutons van maken voor in de soep?
Bedankt! En hoe staat het nog met jouw cafeïneverslaving? :)
Een reactie posten